Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Wat zijn de leukste acitiviteiten en bezienswaardigheden aan de Nederlandse kust? Bekijk onze tips voor jouw stranddag of verblijf aan de kust, van Zeeland tot aan Schiermonnikoog!
Uitwaaien op het strand, pootjebaden in de zee, wandelen door de duinen, fietsen door historische stadjes… Een bezoek aan de kust van Nederland is altijd leuk! Ver reizen is niet nodig, want Nederland heeft een prachtige kustlijn met zo’n dertig verschillende badplaatsen. Vervelen is onmogelijk. Zeker met onze 9 tips voor onvergetelijke activiteiten en de mooiste bezienswaardigheden!
Plezier op het strand van Vlissingen (Zeeland)
Kuilen graven, Zandkastelen bouwen, voetballen en vliegeren… een vakantie aan de Nederlandse kust is altijd een succes. Waar vind je een grotere zandbak en een leukere waterspeelplaats dan aan zee? De Noordzeekust biedt heel veel prachtige stranden. Schiermonnikoog heeft volgens ons de allermooiste. Dit zijn niet alleen één van de breedste stranden van Europa, maar ook de groenste! Dat komt doordat veel kleine duinen begroeid zijn met verschillende planten. Het schoonste strand vind je in Cadzand-Bad, dat ook nog eens de meeste zonne-uren heeft. Maar er zijn uiteraard nog veel meer prachtige stranden in Zeeland!
Weetje: het drieënhalf kilometer lange zandstrand van Callantsoog staat bekend als het witste van Nederland.
Hebben je kinderen na het spelen op het strand of het zwemmen in zee nog zin om iets actiefs te doen? Ga dan lekker fietsen in de duinen! Er liggen kilometers aan mooie fietsroutes op je te wachten en het is heerlijk om de wind door je haren te voelen. Natuurlijk kun je ook een mooie strandwandeling maken terwijl je geniet van de zonsondergang.
Het strand is niet alleen in de zomermaanden een aanrader, maar ook in de herfst en de winter kun je prachtige wandeltochten maken. Als de wolken boven de Noordzee razen, heb je het strand zo'n beetje voor jezelf!
Lees ook: De 15 mooiste stranden van Nederland
Beachclub Bloomingdale in Bloemendaal aan Zee
Er zijn allerlei leuke Nederlandse badplaatsen, zoals het levendige Scheveningen met zijn beroemde pier en het grote reuzenrad, en de familiebadplaats Katwijk. De party-people kiezen vooral voor ‘hotspots’ als Noordwijk en Zandvoort. Zoek je rust en ruimte? Ga dan eens naar Hargen aan Zee. Deze leuke badplaats is nog tamelijk jong en is eigenlijk nauwelijks een dorp, maar meer een heel relaxt stukje strand met strandtenten. Om de hoek ligt bovendien een schitterend naaldbos. Zeker het ontdekken waard! In de omgeving liggen plaatsjes als Camperduin, Schoorl, Groet en Bergen aan Zee. Schoorl heeft met zo’n vijf kilometer het breedste duingebied van Nederland. Er is een grote klimduin van ongeveer vijftig meter hoog. Erg leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Bezoek daarna de winkeltjes, lokale markten of kies een gezellig restaurant of terras uit. Wil je genieten van de ondergaande zon? Strijk dan neer bij één van de vele strandtenten.
Verblijfstip! Voor een heerlijk verblijf in de duinen tippen wij je één van de vakantiehuizen - veelal mét jacuzzi - van Dutchen.
Kitesurfles aan de Zeeuwse kust
Wil je wat meer actie? Ga het water op! De keuze is reuze! Raften in de branding, kitesurfen, zeilen op een jacht, of platbodem, keihard over de golven scheuren in een Power Boot, kanoën of suppen. Leuk als je op Texel verblijft: vaar vanaf Oudeschild met een garnalenkotter de Waddenzee op om garnalen te pellen. Vers gevangen garnalen zijn ontzettend lekker! En als je geluk hebt, spot je onderweg ook nog wat zeehonden. Of maak vanuit Ouddorp een prachtige rondvaart over het Grevelingenmeer. Dit kun je onder andere doen vanuit Center Parcs Port Zélande.
Kustpark tip! Wil jij verblijven in een enorm fijn vakantiepark op loopafstand van het strand? Wij tippen je Landal Strand Resort Ouddorp Duin, Beach Resort Nieuwvliet-Bad óf de te gekke Strandhuisjes Julianadorp waarje óp het strand slaapt in een gaaf strandhuisje!
Aanrader in de natuur: spot vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Even geen zin in zee en strand? Maak dan een mooie wandel- of fietstocht door de natuur. Langs de Noordzeekust zijn er prachtige natuurgebieden. Wij geven een paar voorbeelden: Callantsoog grenst aan natuurgebied Het Zwanenwater, waar je prachtige wilde bloemen, vlinders een bijzondere zandhagedis kunt zien.
Ben je op Texel? Breng dan een bezoek aan het rustige strand De Hors, waar je kleine opgeworpen duinen kunt bewonderen. In dit natuurgebied kun ook heerlijk vrij wandelen, afgezien van het deel waar de dwergstern-vogel broedt.
Verblijf je in de buurt van Kijkduin? Dan is een uitstapje naar de krater het Hemels Gewelf een aanrader. Als in de krater je op je rug gaat liggen en naar de wolken - of sterren! - staart dan voel je je even heel erg klein op de wereld!
Ook Zandvoort heeft twee schitterende natuurgebieden: het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier kun je fijne wandelingen of fietsttochten maken. Op zoek gaan naar vossen, herten of oerrunderen is hier ook mogelijk mogelijk.
Wadlopen is een onvergetelijke ervaring
Wadlopen is een heel bijzondere ervaring. Vanuit de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland kun je een wadlooptocht organbiseren. Je kunt wadlopen op deze plekken: Ameland, Schiermonnikoog, Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog, Terschelling en Texel. Wadlopen naar Terschelling is eigenlijk alleen voor ervaren wadlopers geschikt.
Wadlopen is een leuke en spannende manier om kennis te maken met dit prachtige natuurgebied tussen de kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Waddeneilanden. Tijdens laagtij (als het water dus laag staat) vallen de zandbanken droog, waardoor je over de zeebodem kunt wandelen. Maar let op: deze drooggevallen zeebodem bestaat niet alleen uit zandbanken, maar ook uit kwelders, geulen en slikvelden. Dit is niets voor watjes!
Tijdens de tocht sta je echt oog in oog met de natuur. Je wandelt door de modder, over zandplaten en over mosselbanken die deels onder water blijven staan. De ene keer zak je er dieper in weg dan de andere. Soms reikt het water zelfs tot aan je middel! Maar juist die uitdaging maakt het wadlopen zo mooi. Om je heen zie je niets anders dan zee, water en wind en alleen op eigen kracht kun je verder lopen. Kies wel altijd voor een wandeling met een ervaren gids. Deze gidsen weten precies welke route genomen moet worden en vertellen tijdens de wadlooptocht over vogels, vissen en planten die je tegenkomen. Durf jij de uitdaging aan?
Lees-tip! Wat is het mooiste Waddeneiland?
Zee Aquarium Bergen aan Zee
Ben je benieuwd welke dieren allemaal in het water leven? Bezoek dan één van de drie zeeaquaria die aan de Hollandse kust te vinden zijn. Bijvoorbeeld in het Zeeaquarium van Bergen aan Zee. Er zijn hier meer driehonderd verschillende vissoorten te zien. Bekijk piranha’s die normaal in de de Amazonejungle zwemmen. Of ontdek de vissen en zeedieren van de Noordzee, oceanen of Middellandse Zee.
In Ecomare op Texel is meer te zien dan alleen zeehonden en bruinvissen. In het aquarium leven namelijk tientallen soorten vissen, waaronder haaien en roggen, schelpdieren, zeesterren, zeeanemonen en kreeften.
Ook Sea Life, aan de boulevard van Scheveningen, geeft je een unieke blik in het wonderbaarlijke onderwaterleven van onze zeeën en oceanen. Ontmoet in de 45 aquaria heel veel verschillende soorten vissen en loop door een onderwatertunnel waar zelfs koraal te zien is. Zo kun je ervaren hoe het is om een duik te nemen in de tropische zeeën!
Juttersmuseum Flora op Texel
Misschien heb je het zelf al gezien: op het strand spoelen soms allerlei voorwerpen aan. Benieuwd wat er in de loop der jaren zoal gevonden is? Neem dan eens een kijkje in een juttersmuseum. Wij hebben een paar leuke tips! Maritiem- en Juttersmuseum Flora op Texel is niet alleen het eerste, maar ook het grootste juttersmuseum ter wereld. Je vindt er een indrukwekkende verzameling voorwerpen die zijn aangespoeld in de afgelopen 75 jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: boten, boeien, ankers en zelfs motoren van vliegtuigen.
Ook het Jutters- en kunstmuseum Callantsoog, achter de duinen bij Strandslag Voordijk, en het Juttersmu-ZEE-um in Zandvoort laten de mooiste gevonden schatten uit de zee zien. Van een mammoettand tot resten van schepen of vliegtuigen en zelfs een stukje metaal van een NASA-raket.
Op Schiermonnikoog stelt strandjutter Thijs de Boer zijn vondsten tentoon in zijn eigen Schelpenmuseum bij Paal 14.
Het wrakkenmuseum in Formerum op Terschelling biedt een leuke colectie van opgedoken wrakstukken. Hierover worden in het museum avontuurlijke verhalen verteld. Het museum bevindt zich in een oorspronkelijke Terschellinger boerderij. Bij het museum vind je ook nog een piratenschip, een boomhut en een heus kasteel, waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten.
De vuurtoren van Texel
De Romeinen gebruikten al in de eerste eeuw lichtschepen, die in de buurt van zandbanken, ondieptes en rotsen voor anker werden gelegd. In de mast werd een vuurkorf gehangen, zodat het schip zichtbaar was voor andere schepen. Dit waren de voorlopers van de vuurtorens. In 1323 is op Terschelling de eerste Nederlandse vuurtoren, genaamd "de Brandaris", gebouwd. De vuurtoren zorgde voor meer duidelijkheid voor schepen die door of langs de smalle doorgang bij Terschelling en Vlieland wilde varen.
Tegenwoordig staan er langs de Nederlandse kust dertig vuurtorens. De laatste vuurtoren dateert uit 1970 en is in de haven van Rotterdam gebouwd. Tijdens een vakantie aan zee is het bezoek aan een vuurtoren zeker een aanrader. Eén van de mooiste vind je in het centrum van Egmond aan Zee. Ook de vrolijk gekleurde vuurtoren van Texel en de vuurtoren van Westkapelle, die 'Westkapelle Hoog' of 'het Zuiderhoofd' wordt genoemd, staan in onze top drie. Het kost vaak wel even wat inspanning om alle traptreden te beklimmen, maar daarna kun je genieten van een welverdiende beloning: het adembenemend uitzicht op zee!
Texel vakantieparken: zoek je een fijn verblijf op Texel? Bekijk onze 5 favoriete vakantieparken op Texel!
Bunker langs de Nederlandse kust
Een bezoek aan een bunker is altijd spannend. Even waan je je in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Toen werd een groot aantal Europese landen door Duitsland veroverd en bezet. Het Duitse leger was bang voor een aanval over zee en bouwde een verdedigingslinie van wel 5.000 kilometer langs de kust. Deze liep van Noorwegen via Denemarken, Duitsland, Nederland en België tot aan de grens met Spanje. Aan de Nederlandse kust waren IJmuiden en Hoek van Holland strategische plekken van de Duitsers. Hier werden een groot aantal bunkers, verdedigingswerken en mijnenvelden gebouwd. Ook bij Vlissingen en Den Helder zijn veel versperringen voor de verdediging van de kustlijn neergezet. Sommige bunkers zijn gerestaureerd en open voor publiek. Bunkermusea vind je in Kijkduin, Scheveningen, IJmuiden, Noordwijk en Hoek van Holland. Erg interessant om hier, tijdens een bezoek aan het strand, even een kijkje te nemen! Soms kun je zelfs de kogelgaten nog zien!
Lees ook: Vakantieparken aan zee? Dit zijn de 7 leukste kustparken
Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Beoordeling vakantieparken in Nederland 7,13388 ervaringen
De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!
NU: LAST MINUTE WEG 💥 BIJ LANDAL 👉 BEKIJK DEALS