Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Wat zijn de mooiste wandelroutes in Nederland? Bekijk déze 10 wandelingen! Prachtige routes om te wandelen door de Nederlandse natuurgebieden, mooie dorpjes en fraaie bezienswaardigheden.
In Nederland kun je heerlijk wandelen. Door het afwisselende landschap is er volop keuze. Wij hebben voor jou de 10 allermooiste routes geselecteerd. Trek je wandelschoenen aan voor een onvergetelijk tocht in de polder, over de zandduinen, langs de hei, of door de sprookjesachtige bossen. Misschien kom je zelfs prachtige natuurverschijnselen of zeldzame dieren tegen.
De Amsterdamse Waterleidingduinen is een duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk. Het gebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de inwoners van Amsterdam, maar het is óók een heerlijke wandelbestemming! De wandelroute start bij Klooster Casa Carmeli, dat aan de rand van het beschermde duingebied ligt. Je loopt door een golvend en afwisselend duinlandschap met bossen, kanalen en geulen, waarin kristalhelder water te zien is. Kijk goed om je heen, want in de duinen leven veel damherten, reeën, vossen en konijnen. Verderop wandel je over graslanden en loop je vervolgens door drie fraaie landgoederen: Woestduin, Vinkenduin en Leyduin.
Zin in een gevarieerde wandeling door bossen en langs de heide? Kies dan voor het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Nergens in Nederland ligt op de bosbodem zo’n uitgestrekt tapijt van kraaiheide als hier. Deze heide kleurt in april en mei prachtig paars. De meeste andere heidesoorten bloeien in de maand augustus. Daarna kom je langs de prachtige bospoel. In het water zwemmen veel groene kikkers en kleine watersalamanders. De route loopt verder naar het onderduikershol ‘De Wigwam’. Tussen 1940 en 1945 hielden zich hier onderduikers schuil. Het laatste deel van de route staat bekend als ‘De Stroeten’, vochtige weilanden met houtwallen eromheen. Hier voelen reeën zich prima thuis. De start is bij het Toeristisch Informatiepunt Westervelde aan de Bosweg 2a in Diever.
Bij de grote, stille heide van Ballooërveld lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Dat maakt de route zo bijzonder. Loop over de Galgenberg en ontdek het uitzicht op de eeuwenoude karresporen in het bloeiende heideveld. Deze wandelroute is het hele jaar bijzonder. In het voorjaar vullen de beekranden zich met orchideeën en dotterbloemen en rond augustus staat de heide in bloei. De route begint bij Schaapskooi Balloërveld in Balloo. Er zijn drie verschillende routes: van 4, 6, of 9 kilometer.
De NS-Wandeling Veluwezoom is een bosrijke route dwars door het Nationaal Park Veluwezoom. Dit bestaat uit allerlei landgoederen, die door Natuurmonumenten zijn aangekocht. Eerst loop je door de heuvelachtige Onzalige Bosschen, die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden. Vervolgens ontdek je de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg. Je kunt kiezen uit twee lengtes: 11 km met NS-station Rheden als eindpunt of 14 km met NS-station Velp als eindpunt.
Vanwege de Archemerbergroute is de gemeente Ommen in 2013 uitgeroepen tot wandelgemeente van Nederland. Heel terecht! Met deze 12,5 kilometer lange route loop je over de flanken van de Archemeberg en de Lemelerberg. Deze bergen zijn heel goed te bewandelen. Geen steile hellingen, maar wel prachtige heidevelden! Je kunt de wandeling overal op de route starten.
Het dorpje Lage Vuursche ligt op de Heuvelrug tussen Baarn en Hilversum in. Hier vind je prachtige bossen met lange beukenlanen, weilanden, een restant zandverstuiving, tientallen rijksmonumenten en achttiende-eeuw huizen. Er zijn drie verschillende wandelroutes waaruit je kunt kiezen: Wandelen langs kasteel Drakensteyn (6 kilometer), de Oertijdwandeling (9 kilometer) en De Stulp wandelroute (7,5 kilometer). De eerste wandeling neemt je mee langs het kasteel Drakensteyn van prinses Beatrix en de vogelkijkhut bij het Pluismeer. Volg voor de Oertijdwandeling de blauwe paaltjes. Je wandelt door de bossen en langs de langs de oude grafheuvels. Deze heuvels dateren tussen 2580 en 800 voor Christus. De Stulp is een 40 hectare grote heuvelachtige zandverstuiving, die nu voornamelijk begroeid is met struikheide. Alle routes zijn prima te starten vanuit Lage Vuursche.
De Loonse en Drunense Duinen zijn één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Hier tref je meerdere mooie wandelroutes. Je voelt de wind in je gezicht en je voeten zakken weg in het mulle zand. Een schitterende wereld om te ontdekken. Een paar grote dennen houden moedig stand op een duintop. Een eikenboom is bijna onder het zand bedolven. Op de paden blijven is niet nodig. Neem je picknickkleed, koelbox en schep en emmertje mee en geniet met het hele gezin van de bijzondere natuur van dit zandverstuivingsgebied.
Hou je van kastelen, historische stadsgezichten en fantastische natuur? Dan moet je in Valkenburg zijn! Tijdens de wandelroute Kastelen in het Geuldal kom je langs de mooiste plekken. Geniet van de slotgrachten met karpers, weelderige kasteeltuinen en ondergrondse gangenstelsels. Je wandelt langs de imposante kastelen Schaloen, Oost en Genhoes en komt bijzondere natuurverschijnselen tegen, zoals de mergelsteilwanden. Rond de wanden komen allerlei beschermde diersoorten voor, zoals de hazelworm, de das en de gewone dwergvleermuis.
Deze wandelroute van ruim 9 kilometer combineert natuur en cultuur. Je wandelt door Domburg, de oudste badplaats van Zeeland. Waai tijdens je wandeling uit op het Domburgse strand. Russische vorsten en Duitse prinsen kwamen een eeuw geleden pootjebaden. In hun spoor volgden beroemde schilders, zoals Toorop en Mondriaan. Zij waren erg onder de indruk van het bijzondere licht. Vanaf Domburg slingert de route door De Manteling. Je wandelt door natuurgebied De Manteling en passeert daarna een middeleeuws kasteel. Een bijzondere route voor jong en oud!
Wauw, wat zijn ze mooi en indrukwekkend, de Molens van Kinderdijk! Met deze wandelroute ervaar je ze van dichtbij. De negentien poldermolens werden in de 18e eeuw gebouwd om de afwatering van de Alblasserwaard te verbeteren en staan sinds 1997 op Werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens de wandeling zie je niet alleen de molens, maar geniet je ook van het weide polderlandschap met ritselende populieren, wuivende rietkragen, liefelijke dorpjes en prachtige vergezichten. Het Bezoekerscentrum is een ideaal startpunt van deze tocht door het oud-Hollands landschap.
Lees ook: De 50 mooiste plekken van Nederland
Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest
Beoordeling vakantieparken in Nederland 7,13353 ervaringen
De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!
NU: LAST MINUTE WEG 💥 BIJ LANDAL 👉 BEKIJK DEALS