Het Nationaal Park De Biesbosch is een waterrijk nationaal park op de grens van Zuid-Holland and Noord-Brabant. Er leven veel unieke dieren in de rivierdelta.
Het Nationaal Park De Biesbosch is de perfecte plek voor een avontuur in de natuur. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en een uniek natuurgebied met bijzondere dieren. De rivierdelta heeft een divers landschap en voor jong en oude zijn er veel leuke activiteiten te ondernemen. Wij hebben alvast een handig overzicht voor je gemaakt om je te vertellen wat je hier allemaal kunt beleven!
De Noordwaard in bloei
Eb en vloed
Wat maakt De Biesbosch zo bijzonder? Eén van de redenen is dat dit stukje natuur een zoetwatergetijdengebied is. Dat betekent dat er eb en vloed is in het beschermde natuurgebied en het getijdenverschil is 70 tot 80 centimeter. Het landschap bestaat uit veel wilgenvloedbossen en kreken. De Sliedrechtse Biesbosch staat in verbinding met de Nieuwe Waterweg en daardoor in verbinding met de open zee. Sommige delen van De Biesbosch staan regelmatig onder water dus zorg ervoor dat je goed schoeisel meeneemt.
Vroeger was De Biesbosch een landbouwgebied waar biezen werden gesneden. Tegenwoordig gebeurd niet niet meer commercieel en de biezen groeien wel tot 5 meter hoog op sommige plekken, een bijzonder gezicht! Sinds de afsluiting van het Haringvliet ging het gebied door nog meer veranderingen en verdween de griendcultuur in De Biesbosch. Vandaag de dag genieten we van weelderige wilgenbossen, reuzenbalsemien, rivierkruiskruid en kattenstaart. Het is in de zomer één grote bloemenzee met deze kleurrijke planten en bloemen.
De bevers van De Biesbosch
De Biesbosch staat voornamelijk bekend om de vele bevers die in het natuurgebied leven. Sinds 1988 leven de bevers weer in De Biesbosch en het dier is inmiddels uitgegroeid tot de trots van het nationaal park. De bevers waren in 1826 in Nederland uitgestorven, maar tegenwoordig zijn er meer dan 100 beverburchten in de natuur te vinden. Bevers zijn het grootste knaagdier van Europa en de bevers leven in groepen van 4 tot 6 samen met meerdere families in een beverburcht.
De bever is de trots van De Biesbosch
Tegenwoordig leven er meer dan 300 bevers in De Biesbosch en op meerdere plekken kun je een bevertocht maken. Je kunt met een fluisterboot, kano of rondvaartboot het gebied gaan verkennen en de bevers gaan spotten. Daarnaast zijn er wandeltochten en bevertochten met een gids. Je gids vertelt je graag meer over het leefgebied, gedrag en voedsel van de dieren. En wist jij dat de bever tot ‘De Grote Vijf’ van de Nationale Parken in Nederland behoort?
Andere bijzondere dieren
Naast bevers leven er veel andere bijzonder dieren in het nationaal park. Zo zijn er vaak sporen van vossen te ontdekken, maar de dieren gaan zelf ’s nachts op pad. De kans is dus klein dat je ze tegenkomt. De reeën in het park kom je sneller tegen, maar ze verschuilen zich graag in de hoge grienden en wilgenvloedbossen. Tijdens de schemer is de kans groter dat je ze ziet.
Een leuk weetje: reeën kunnen goed zwemmen en ze verblijven graag op de geïsoleerde eilandjes in De Biesbosch.
Sinds 2013 leven er ook boommarters in het nationaal park en leven vaak in de buurt van de oude populieren of wilgenbomen. Bij de Sliedrechtse polder en in de graslandpolder is de kans groot dat je hazen voorbij ziet rennen. De snelheid van de hazen kan wel 50 kilometer per uur bedragen dus ze schieten zomaar aan je voorbij! In de paartijd zitten de mannetjes achter de vrouwtjes aan en zie je ze regelmatig op de hooilanden rennen. Eén van de kleinste bewoners van De Biesbosch is de Noordse woelmuis. Het diertje is maar 9 tot 16 centimeter groot en het is een zeldzame soort. Het zijn uitstekende zwemmers en goede gravers. De beste manier op deze bijzondere dieren te spotten? Ga op pad met een boswachter en ga op safari in het nationaal park.
Leuke activiteiten
Eén van de makkelijkste manieren om De Biesbosch te verkennen is tijdens een excursie. Voor iedereen is er een geschikte activiteit te boeken. Ga op pad met een Biesboschgids en ontdek koninginnekruid, de spindotter en mattenbies. Daarnaast is De Biesbosch is één van de rijkste watervogelgebieden van Nederland en een boswachter laat je graag zien welke vogels waar verblijven.
Het is altijd leuk om de natuur vanaf het water te bewonderen en in De Biesbosch zijn er verschillende mogelijkheden om op het water te genieten. Zo kun je een leuke kanotocht maken en er zijn diverse opstappunten. Volg een bewegwijzerde kanoroute en ontdek wilgen, rietkragen en uitgestrekte polders. Doordat het gebied zo nat is kun je niet overal fietsen. Maar via de fietsknooppunten kun je zeker een leuke route uitstippelen. Ontdek bijvoorbeeld de omgeving van de Noordwaard of bezoek het recreatiegebied de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Je kunt ter plekke fietsen huren om de omgeving te gaan verkennen.
Het Gat van den Kleinen Hil in De Biesbosch
Ga je liever wandelen? Dan zijn er routes met een lengte van 1.5 tot meer dan 20 kilometer. Honden mogen op veel plekken wandelen en er zijn picknicktafels waar je lekker kunt uitrusten en een boterham kunt eten. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven bij het speelbos de Hollandse Biesbosch bij het Biesboschcentrum Dordrecht. Er is een zwemplas en een kinderspeeltuin met tokkelbaan en watergeultjes. In het BeverBos wacht een spannende wandeling op je kinderen die hier alles leren over het leven van de bevers. Het is een interactieve en leerzame speurtocht die je bij het Biesboschcentrum Dordrecht kunt aanschaffen.
Het bezoekerscentrum
Je bezoek aan De Biesbosch begint bij één van de drie hoofdpoorten in Dordrecht, Drimmelen, of Werkendam. Je herkent deze punten makkelijk doorgaat ze in de vorm van een kegel gebouwd zijn. Deze kegels verwijzen naar de knaagsporen van de bevers die in dit gebied leven. Iedere hoofdpoort heeft een bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen over het nationaal park. Zo kun je makkelijk leuke routes uitstippelen en de toegang is helemaal gratis.
De bezoekerscentra zijn het hele jaar geopend en het is een prima startpunt om je ontdekkingsreis te beginnen. Er is parkeergelegenheid en het nationaal park is makkelijk via de A16, A15, A27 en A58 te bereiken. Er zijn veel verharde paden die uitermate geschikt zijn voor mensen in een rolstoel en kinderwagens. De meeste rondvaartboten zijn eveneens toegankelijk voor mindervaliden. Zo kan iedereen genieten van deze prachtige omgeving.